Lehetséges, hogy reggelente téged is felvillanyoz a munkahelyi teakonyhából szálló, hívogató kávéillat, de eszedbe jutott már valaha is megvizsgálni, hogy a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás szempontjából is a legjobb babokat választottad-e? Érdemes elolvasnod (kávéimádóknak is szóló) tanácsainkat, mert ha csak egyet fogadsz meg közülük, már sokat tettél azért, hogy zöldebb legyen a munkahelyed! 

Van, aki csak fenyegető aktahalmazt, más pedig nyugodt, koncentrálásra alkalmas búvóhelyet lát az irodai munkaállomásában, de akármelyik táborhoz tartozol is, rengeteget tehetsz azért, hogy az adott helyed jobb legyen. Ahhoz, hogy megfelelően tudj figyelni, oxigéndús levegőre és sok természetes fényre van szükséged. Szellőztess minden nap, így az elhasználódott levegőn kívül a bútorokból és az eszközökből folyamatosan kiszabaduló káros anyagoktól is megszabadulhatsz, amik hosszú távon fejfájást vagy csökkenő koncentrációképességet okozhatnak. 

Papírproblémák 

Bár a tintapatronok vagy tonerek újratöltése és újrahasznosítása is nagyon fontos, az irodákban leselkedő egyik legnagyobb ellenség mind a mai napig a feleslegesen keletkezett papírhulladék. Mit tehetsz azért, hogy kevesebb legyen belőle? Használj újrapapírt és vásárolj fenntartható erdőgazdálkodásból származó borítékokat, illetve jegyzettömböket. Léteznek már fenntartható, cserélhető betétes tollak is, ezeket – más jó minőségű tartós termékek mellett – mindenképp érdemes kipróbálnod, hiszen az irodaszerek olyan fogyóeszközök, amiket nehezen vagy egyáltalán nem lehet újrahasznosítani. Ha irattartóra lenne szükséged, válaszd a fából készültet, ebből is a kezeletlen, lakkozatlan változat a legjobb! Ne csak a konyhai szemetesek mellett, hanem már az íróasztalok alatt is helyezz el egy dobozt, amiben szelektíven gyűjtitek a papírszemetet. Érdemes zsebkendőből és szalvétából is a textilt választani, még akkor is, ha kevésbé modern a megszokottnál. 

És a kávéd? 

Akkor döntesz felelősségteljesen a csészédbe kerülő feketéről, ha az, amit megvásárolsz, fair trade kereskedelemből származik. Ez mindig föl van tüntetve a csomagoláson, illetve az újhullámos árusítóhelyek esetében ki is van írva az üzletben. Mire figyelj még? Árnyékban, vegyszerek használata nélkül termesztett biokávét válassz, így az esőerdők fenntartásáért is sokat tehetsz. Mondanunk sem kell, hogy ha nem te készíted el, hanem a kedvenc helyeden szerzed be az italt, akkor mindig legyen nálad hordozható termosz, és szívószálat még akkor se vegyél magadhoz, ha az papírból készült! Tudjuk, hogy a reggeli frissítő egy kis vízzel az igazi, hiszen meleg van és fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, ezért az irodában is gondoskodj újratölthető ballonos vízről, de ne tegyél ki mellé semmit! Ezzel is arra ösztönözheted a kollégáidat, hogy ők is inkább üvegpoharat vagy hordozható kulacsot használjanak. 

Ennyire egyszerű kicsiben elkezdeni a fenntarthatóbb, zöld életmódot!  Annál nagyobb élmény aztán belegondolni, mennyit segíthetsz vele! Mi szívesen adunk további tippeket is. Kattints és válogass kedvedre a ZöldZóna egyéb edukatív és izgalmas, a mikro-, illetve kis- és középvállalkozásoknak szóló fenntarthatósági cikkei között!

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek