Körkörös gazdaság, újrafelhasználható csomagolás, műanyagmentes termékek – csak néhány azon hívószavak közül, amelyek számodra is ismerősen csenghetnek és fontos üzenettel bírnak. A környezettudatos, fenntartható gazdasági modellek ismerete és alkalmazása ugyanakkor még kevésbé számít evidenciának a bolygó más részein, például Délkelet-Ázsiában, ahová egyebek között az EU is exportálja műanyaghulladéka jelentős részét. De izgalmas kezdeményezések azért ott is akadnak szép számmal, amelyek főleg a társadalom szegényebb rétegeit célozzák.

A Föld déli féltekéjéről gyakrabban érkeznek hírek a globális műanyaghulladék-kereskedelem válsága kapcsán, különösen azóta, hogy Kína lezárta határait ezen rakományok behozatala előtt. Így a fő műanyaghulladék-exportőrök – például az EU – szállítmányaikat olyan alacsony jövedelmű térségbeli országokba irányítják, mint Malajzia, a Fülöp-szigetek, Indonézia, Thaiföld vagy Vietnam.

Hulladékmentesen egyszerűbb

A sokasodó gondok ellenére – vagy épp ezek hatására – ugyanakkor ezekben az országokban a hulladékmentes vállalkozások gyors növekedése tapasztalható. E cégek elősegítik a regionális fenntarthatósági menetrend megújítását az anyagok és termékek tervezésének és kezelésének átalakításával, minimalizálják a hulladéktermelést, ezáltal mérsékelik az emberekre és a környezetre gyakorolt negatív hatásokat.

Ahogy arra a Manchesteri Egyetem több civil szervezettel közösen készített jelentése is rámutat, e társaságok üzleti modelljeinek sikere megkérdőjelezi azt az előítéletet, miszerint a szegénység és a migráció a környezeti problémák fő okozói. A bemutatott hulladékmentes vállalkozásokat ugyanis ugyanúgy társadalmi és ökológiai értékek vezérlik, mint ahogy azt Európában már megszokhattuk, termékeikkel és szolgáltatásaikkal újból bizonyítják, hogy nem kell feláldozni a kényelmet a fenntarthatóságért.

Csomagolás nélkül

A délkelet-ázsiai országokban is mind nagyobb népszerűségnek örvendenek a csomagolásmentes üzletek. Ilyen a NUDE, egy modern, minimalista és hulladékmentes üzlet Malajziában, amely főleg helyi forrásból származó élelmiszereket kínál ömlesztve, vagy újrafelhasználható és visszaküldhető csomagolásban. Hasonló filozófiát képvisel az indonéz Toko Organis is, amely mindennapi termékek széles skáláját kínálja anélkül, hogy műanyag csomagolást alkalmazna. Az üzlet hulladékkezelési eszközöket is árul, például takakura komposztáló dobozokat, biopórusos talajfúrókat – ezekkel a csapadékvíz talajban való minél hatékonyabb felszívódása segíthető elő –, valamint utántöltő edényeket. A vietnami Hoi An az első újratölthető koncepcióüzlet az országban. Az árukínálatban barkácstermék is megtalálhatók, lehetővé téve a vásárlók számára, hogy saját kezűleg készítsenek különböző praktikus eszközöket. Az említett üzletek vállalati modelljeinek alapvető megfontolása, hogy a kínált termékek mindenki, különösen az alacsony jövedelműek számára legyenek elérhetőek, ezáltal biztosítva és alkalmazhatóvá téve számukra is a mindennapok szintjén a hulladékmentességet.

Használd többször!

De az ökotudatosság nemcsak a kiskereskedelmi szolgáltatásokban, hanem egyre több termékben is megjelenik. Ezek közé tartozik a WorkingMum Periodst, amely többször használható, mosható egészségügyi betét biztosít az eldobhatóak helyettesítésére.

Ezek a sikeres történetek hűen illusztrálják, hogy Délkelet-Ázsiában is folyamatban van a hulladékmentes körforgásos gazdaságra való átállás. Sőt, az új üzleti modellek úttörőként mutatják be a szükséges változtatásokat, amelyek megnyitják az utat egy élhetőbb, igazságosabb, mérgezés- és hulladékmentes világ felé.

Ha további érdekességeket szeretnél megtudni a hulladékmentes megoldásokról, vagy csak inspirációra lenne szükséged, mi szívesen adunk további tippeket. Kattints és válogass kedvedre a ZöldZóna egyéb edukatív és izgalmas, a mikro-, illetve kis- és középvállalkozásoknak szóló fenntarthatósági cikkei között!

Képforrás: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek