Bár az éjszakai mínuszok idén ősszel még nem érkeztek meg, legalább a naptárból biztosan tudható, hogy közeledik a tél. Hogy mennyire hideg időszakra számíthatunk, azt nehéz megjósolni, de jobb előre felkészülni, és akkor nem ér minket meglepetés.

Gyakori kérdés a tél közeledtével, hogy a kültérben található padlófűtéshez, például teraszokon vagy a nem használt épületekben milyen fagyállót vásároljunk annak érdekében, hogy a víz ne fagyjon meg, és ezzel ne okozzon durva károkat a rendszerben. A fagykár alattomos, óriási bosszúság, és miért ne előzzük meg, ha viszonylag olcsón és egyszerűen megtehetjük?

Ha fagyállót szeretnénk tölteni a fűtésrendszerünkbe, hogy meggátoljuk az elfagyást, először is érdemes két irányt megkülönböztetni. Más a javasolt protokoll, ha a fűtésrendszer csak a fűtésről gondoskodik, és más, ha használati melegvizet is ad indirekt tárolón vagy hőcserélőn keresztül.

Ha csak a fűtésről való gondoskodás a rendszer feladata, akkor etilén-glikol használata a javasolt. Arra figyeljünk, hogy a folyadék fagyáspontja -20˚C-nál semmiképp ne legyen kevesebb!

Ha a fűtésrendszerünk állítja elő a használati melegvizet is, akkor olyan anyag alkalmazása javasolt, amely nem okoz mérgezést, ha a használati melegvíz hőcserélője esetleg kilyukadna, és a folyadék bejutna a lakás belső vízvezetéki hálózatába. Erre a biztonságos választás a propilén glikol.

A másik, ugyancsak a téli időszakban felmerülő kérdés, hogy az autóba szánt folyadék és a fűtésrendszerekhez kapható fagyálló felcserélhető-e egymással, vagyis: az autóba való folyadék kerülhet-e a fűtésrendszerünkbe? Ennek a kérdésnek akkor lesz létjogosultsága, ha összehasonlítjuk az árakat: míg az épületgépészeti szakáruházakban és webáruházakban a hűtő-fűtőrendszerekhez javasolt folyadékok ára 700 forinttól akár több ezer forintig is terjedhet, a hipermarketekben megkapjuk az autókba szánt változatot 400 Ft/liter áron. De mi a különbség a két folyadék között? Valójában nem sok, így a tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy nyugodtan tölthetünk autós fagyállót a fűtésrendszerünkbe is, ugyanazt ez eredményt és ugyanazt a folyadékot kapjuk, csak kedvezőbb áron.

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek