Bár nincs is jobb annál, mint a nagy melegben csobbanni egyet a medencében, vagy elnyúlva sütkérezni egy koktéllal a kezünkben a tengerparton, sajnos azonban, ha nem figyelünk oda, az UV-sugárzás, a forró levegő és a klóros víz könnyen tönkreteheti nem csupán a bőrünket, de a korábban ragyogó, élettel teli frizuránkat is. Ha nem szeretnénk a nyaralásból hazatérve rögtön a fodrászunkhoz rohanni, fogadjuk meg az alábbi hasznos tanácsokat!

Elő a kalappal!

Az intenzív napsütéstől könnyen kifakulhat a hajunk színe, így érdemes legalább egy könnyed szalmakalapot feltennünk a nyaralás ideje alatt, akár napozunk, akár a medencében vagy a tengerben pancsolunk. Ezzel nem csupán a hajunk színét óvjuk meg, hanem a fejbőrünket is megvédjük a leégéstől, sőt még a napszúrást is elkerülhetjük! Ha mégis kalap nélkül sétálnánk egyet a parton, akkor legalább annyit tegyünk meg, hogy semmiképp se középen vagy oldalt válasszuk el a hajunkat. Hogy miért? Mert így könnyebben leég a fejbőrünk. Továbbá felejtsük el a fémcsatokat és hajpántokat is, ezek ugyanis a tűző napon felmelegedhetnek és károsíthatják a hajunkat, megégethetik a fejbőrünket.

Mielőtt fejest ugranánk a vízbe…

Vizezzük be a hajunkat a zuhany alatt. Hogy ez miért fontos? Ha nedves a hajunk, kevesebb klórt vagy sót szív majd magába fürdés közben. De ettől függetlenül se feledkezzünk meg az alapos öblítésről azután sem, hogy kijöttünk a vízből!

Olaj, pakolás, balzsam

A klóros és a sós víz is kiszáríthatja a hajunkat, még akkor is, ha nagyon odafigyelünk és rendszeresen ápoljuk. Érdemes ezért hajmosás után pakolást vagy balzsamot használnunk, a hajvégünkre pedig egy kis hajolajat masszíroznunk. Ha festett a hajunk, akkor mindenképp szerezzünk be egy színvédő sampont, amivel megakadályozhatjuk, hogy a tartós napsütés miatt rövid időn belül kifakuljon.

Búcsúzzunk el a hajszárítótól és a hajegyenesítőtől!

Ha igazán meleg van, és biztosak lehetünk abban, hogy nem fog megfázni a fejünk, hagyjuk magától megszáradni a hajunkat. A hajszárító forró levegője ugyanis károsíthatja a hajszálainkat. Csakúgy, mint a hajegyenesítő és göndörítő. Ha lehet, ezeket a formázóeszközöket nyáron tényleg csak és kizárólag akkor használjuk, ha feltétlen szükséges.

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek