Az elektronikus fizetési megoldások nemcsak praktikusak, hanem nagyban hozzájárulnak vállalkozásunk pénzügyi helyzetének átláthatóságához is, ezáltal segítve a tervezést, a finomhangolást és a könyvelés munkáját – hangsúlyozza Fodor Bettina, akit a szakmában és az ügyfelek körében a legtöbben egyszerűen csak „online könyvelőként” ismernek. A digitális megoldások révén pénz és idő spórolható meg, azaz jelentősen nőhet a hatékonyság! Fodor Bettina írása.

A készpénzmentes ügyfélrendszer lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy könnyebben és rugalmasabban tervezhessék meg a pénzügyeiket. A cash flow pontosan nyomon követhető, ami óriási mértékben megkönnyíti a kontrollingot és a könyvelés munkáját egyaránt.

Aktuális pénzügyi adatok – bárhol, bármikor

Gondoljunk csak bele: ha egy vállalkozás több készpénzes tranzakciót hajt végre, akkor sokkal nehezebb követni és megérteni a pénzmozgásokat. Ezek kibogozása embert próbáló feladat mind a könyvelés, mind pedig a pénzügyi tervezés során. Azonban, ha az összes tranzakció elektronikus formában történik, akkor már a digitális számlakivonaton, vagy akár a számlatörténetben is nyomon követhetjük az egyes kiadásokat és bevételeket, így könnyedén összeállítható akár egy átfogó pénzügyi áttekintés is. Mindez lehetőséget kínál a cégvezetőknek arra is, hogy valós időben lássák vállalkozásuk aktuális pénzügyi helyzetét, és ha szükséges, finomhangolást hajtsanak végre annak érdekében, hogy a kiadások és bevételek egyensúlyban legyenek. Továbbá bármikor ellenőrizhetik azt is, hogy a főkönyvben foglaltak megvalósulnak-e.

Újratervezni? Miért ne?!

Bevallom, engem is a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések kényszerítettek arra, hogy szinte teljes mértékben átálljak a készpénzmentes rendszerre. Azóta minden ki- és befizetés digitálisan történik, legyen szó a bérek kifizetéséről, szállítók rendezéséről, vagy a bevételekről. Cégvezetőként magam is havonta felül szoktam vizsgálni vállalkozásaim költségvetését, és ha szükséges, aprólékosan újratervezem a stratégiámat a kiadások és bevételek mentén. Az eredmény: tervezhetőbb és pontosabb költségvetés valamennyi cégemben.

Ha mindez nem lenne elegendő érv a készpénzmentes ügyfélrendszer mellett, elárulok még egyet: az elektronikus tranzakciók gyakorlatilag azonnal megjelennek a könyvelési szoftverben is. Az egyszerűbb és pontosabb könyvelés pedig mind a vállalkozásunknak, mind a megbízott könyvelői irodának idő- és pénzmegtakarítást jelent.

Ezen kívül a készpénzmentes ügyfélrendszer elősegíti a jobb cash flow-kezelést is, mivel az elektronikus tranzakciók könnyen követhetők és gyorsan rögzíthetők. A vállalkozások jobban tudják tervezni a likviditást és a cash flow-t, ami segít nekik abban, hogy hatékonyabban gazdálkodjanak a pénzügyeikkel és jobb döntéseket hozzanak.

Miért érdemes vállalkozóként/ügyfélként is a készpénzmentességet választani? Azért, mert:

  • Kártyával az élet gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb!
  • Egyszerűbb, pontosabb és gyorsabb a vállalkozás könyvelése.
  • Az ügyfelek szívesen fizetnének kártyával, akkor is, ha nem beszélnek róla.
  • A kártyaelfogadás ma már alap!
  • Kártyaelfogadással népszerűbb lehet a vállalkozás másokénál.
  • Tisztábban látsz vállalkozásod pénzügyeit illetően!
  • Kártyával az emberek többet költhetnek és nőhet az előre nem tervezett vásárlások száma is!
  • Kártyával is adható borravaló.

Ha kis- és középvállalkozásod van, de még nem vagy bankkártya-elfogadó, az elinduláshoz hasznos segítséget találsz erre az oldalra kattintva!

Képforrás: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek