A digitalizáció – a papírmentesség mellett – ma már egyet jelent a készpénzmentességgel is. A digitális fizetési megoldások praktikusságuk mellett nagyban hozzájárulnak a vállalkozások hatékonyságához, növelik a tranzakciók biztonságát és elejét veszik a visszaéléseknek – hangsúlyozza Fodor Bettina, akit a szakmában és az ügyfelek körében a legtöbben egyszerűen csak „online könyvelőként” ismernek. A szakember a mindennapi gyakorlatban tanulta ki és ismerte meg a digitális működés előnyét. A kártyaelfogadás fontosságának és a készpénzhasználat csökkentésének hangsúlyozása ennek a szemléletmódnak a szerves része. Fodor Bettina írása.

A készpénzmentes fizetési rendszerek használatával – túl azon, hogy praktikus, kényelmes és gyors – kiküszöbölhető egy sor biztonsági kockázat, mint például a lopás, rablás, átverés vagy akár a tárcánk elvesztése esetén felmerülő anyagi kár. Nem csoda, hogy egyéni szinten már régóta elterjedtek a különböző digitális megoldások, így a kártyás fizetés, az online tranzakciók és a bankolás is.

A fordulat éve

A vállalkozások ugyanakkor kezdetben nehezebben szánták rá magukat a váltásra, annak ellenére is, hogy a készpénzállomány gondozása folyamatos kihívást és kockázatot jelent. Az egyik ügyfelem például egyszer arról panaszkodott, hogy a kasszában dolgozó beosztottja a nap végén rendszeresen megcsapolja a készpénzállományt, illetve saját zsebre kezeli a készpénzes eladásokat és borravalókat. A további hasonló esetek megelőzése érdekében csak annyit tudtam tanácsolni neki: váltson készpénzmentes fizetési megoldásra, illetve tegye meg a szükséges jogi lépéseket az alkalmazottja ellen.

A paradigmaváltást végül – a kitartóan adott tanácsok mellett – a koronavírus-járvány hozta el: a vállalkozások szinte hetek alatt áttértek a készpénzmentes fizetési rendszerekre, aminek köszönhetően gyakorlatilag azonnal minimalizálódott az alkalmazottak által elkövetett visszaélések száma. Mindez pedig egyből meglátszódott az üzleti eredményeken is. E tapasztalatok is alátámasztják, hogy a készpénz nélküli fizetések, valamint az ezzel járó digitális nyomkövetési lehetőségek a vállalkozásoknak és az ügyfeleknek is nagyobb biztonságot nyújtanak.

Ám ez nem minden, az új digitális megoldások mindemellett arra is jók, hogy a teljes üzleti tevékenységet biztonságosabbá tegyék, hiszen egyrészt kizárólag a jogosultak férhetnek hozzá a szükséges információkhoz, másrészt az adatlopások kockázata is minimálissá válik. A kártyás fizetésekhez használt chipek, PIN-kódok, a biometrikus azonosítás és az egyéb biztonsági megoldások kellő védelmet nyújtanak az ügyfelek és a vállalkozások számára, hogy megakadályozzák a tranzakciók illetéktelen hozzáférését és felhasználását.

Ami a biztonságot garantálja: tokenizáció és blockchain

A digitális fizetési rendszerek és az e-kereskedelem gyakran használják a tokenizációt. Ez egy olyan biztonsági eljárás, amely a tranzakciók során az érzékeny adatokat (például a bankkártyaszámokat) titkosítja, és csak bizonyos, kijelölt felhasználók számára engedélyezi azok használatát. Elterjedőben vannak a blockchain-rendszerek is, amiket a kriptodevizáknál kezdtek el használni, de már a bankok is rájöttek arra, hogy milyen fontos szerepük van az adatok védelmében. Olyannyira jó lehetőségek rejlenek a blockchain alapú technológiákban, hogy már világszerte több kormányzati szerv is ezekben látja a hivatali ügyintézések káoszának megoldókulcsát.

Összességében tehát a készpénzmentes fizetési rendszer a vállalkozások és az ügyfelek számára egyaránt biztonságosabb üzleti tevékenységet tesz lehetővé azáltal, hogy minimalizálja a készpénz kezelésével járó kockázatokat, valamint hatékony védelmet nyújt az adatlopások, illetve csalások ellen.

Miért érdemes vállalkozóként/ügyfélként is a készpénzmentességet választani? Azért, mert:

  • Kártyával az élet gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb!
  • Egyszerűbb, pontosabb és gyorsabb a vállalkozás könyvelése.
  • Az ügyfelek szívesen fizetnének kártyával, akkor is, ha nem beszélnek róla.
  • A kártyaelfogadás ma már alap!
  • Kártyaelfogadással népszerűbb lehet a vállalkozás másokénál.
  • Tisztábban látsz vállalkozásod pénzügyeit illetően!
  • Kártyával az emberek többet költhetnek és nőhet az előre nem tervezett vásárlások száma is!
  • Kártyával is adható borravaló.

Ha kis- és középvállalkozásod van, de még nem vagy bankkártya-elfogadó, az elinduláshoz hasznos segítséget találsz erre az oldalra kattintva!

Képforrás: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek