A digitalizáció, a papír- és készpénzmentes működés ma már nemcsak a mindennapi működést teszi egyszerűbbé egy vállalkozás számára, hanem az olyan, sokszor rendkívül összetett feladatokat is, mint a könyvelés, vagy épp az adóbevallás elkészítése. Fodor Bettina, akit a szakmában és az ügyfelek körében a legtöbben egyszerűen csak „online könyvelőként” ismernek, saját tapasztalatait ossza meg, amikor a digitális lehetőségekre hívja fel a figyelmet. Fodor Bettina írása.

Adóbevallás – a szó hallatán legtöbbünknek valószínűleg még napjainkban is minimum diszkomfort érzése támad. Okkal: idő- és energiaigényes, ráadásul könnyű hibázni is, ami később fejtörést és újabb köröket okozhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV). A helyzeten nem sokat segít, hogy bevallásunkat igény esetén évek óta névre szólóan készíti el a hatóság, az ehhez szükséges valamennyi információra rálátása van. De a feladat összetettségéről árulkodik, hogy sokszor még nekik sem sikerül hiba nélkül elvégezni a munkát, ami aztán végső soron nekünk, vagyis az ügyfélnek jelent további feladatokat. Ezekkel a kihívásokkal valószínűleg még sokáig együtt kell élnünk, ami ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne könnyíthetnénk saját magunk – és az ügyintézők – helyzetén. Elmondom, hogyan!

Digitálisan minden könnyebb

A digitalizáció révén az államigazgatás pénzügyi része is óriási fejlődésen megy keresztül. A hatóság ma már minden számlát láthat – legyen szó készpénzes vagy elektronikus tranzakcióról. Ez utóbbi, vagyis a digitális számlázás, illetve a készpénzmentes fizetési rendszerek alkalmazása azért praktikus, mert általuk lehetővé válik a teljes folyamat automatizálása, és ami legalább ennyire fontos, egyszerűsíti a bizonylatok kibocsátását, követését, tehát a teljes könyvelési folyamatot. Az így létrejövő adatbázist könnyebben lehet feldolgozni a bevallás készítésekor. Nem utolsó sorban pedig növeli a hivatal által végzett ellenőrzések hatékonyságát is. Az eleve digitálisan előállított adatokat könnyen lekérdezhetik és ellenőrizhetik az arra jogosultak, ami a bevallások hibamentes elkészítésén túlmenően támogatja a pontosabb adófizetési kötelezettségek kiszámítását és teljesítését is.

Digitálisan adót fizetni is egyszerűbb: a NAV lehetőséget biztosít arra, hogy a közterhet különböző módon, például bankkártyával vagy elektronikus csatornákon keresztül átutalással egyenlítsük ki. A lehetőséggel a hivatal saját működését is racionalizálja, hiszen az elektronikus befizetések azonnal és automatikusan könyvelhetők.

A Big Data mutatja az irányt

Sokszor kerül szóba mostanában a big data, mint az adatok óriási halmaza, amelyet rendszerezve értékes információk válhatnak könnyen hozzáférhetővé és értékelhetővé. A big data-alapú szisztéma alakítja a NAV működését is, gondoljunk az ONYA rendszerre, amit a dolgozók csak „varázslónak” becéznek. Nem meglepő módon a hivatal is ösztönöz az elektronikus számlázási rendszerek használatára, számos kedvezményt és előnyt biztosítva azoknak a vállalkozásoknak, amelyek áttérnek a készpénzmentes fizetési rendszerre. Ezen kedvezmények közé tartozik a kisvállalkozások adója, ami bizonyos feltételek teljesülése esetén kedvezőbb a társasági adózásnál.

A hazai trendek illeszkednek az Európai Unió célkitűzései közé, a közösség számos irányelve és rendelete támogatja a készpénzmentes fizetési rendszerek használatát. A 2015/2366/EU Irányelv (PSD2) például kötelezővé teszi a bankszámlákhoz való nyílt hozzáférést, ami lehetőséget biztosít a harmadik felek, például a fintech cégek számára, hogy innovatív fizetési megoldásokat kínáljanak. Ezt az irányelvet 2019. szeptembere óta Magyarország is alkalmazza.

Miért érdemes vállalkozóként/ügyfélként is a készpénzmentességet választani? Azért, mert:

  • Kártyával az élet gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb!
  • Egyszerűbb, pontosabb és gyorsabb a vállalkozás könyvelése.
  • Az ügyfelek szívesen fizetnének kártyával, akkor is, ha nem beszélnek róla.
  • A kártyaelfogadás ma már alap!
  • Kártyaelfogadással népszerűbb lehet a vállalkozás másokénál.
  • Tisztábban látsz vállalkozásod pénzügyeit illetően!
  • Kártyával az emberek többet költhetnek és nőhet az előre nem tervezett vásárlások száma is!
  • Kártyával is adható borravaló.

Ha kis- és középvállalkozásod van, de még nem vagy bankkártya-elfogadó, az elinduláshoz hasznos segítséget találsz erre az oldalra kattintva!

Képforrás: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek