Bár nem gondolnánk, de Ilcsi nénin kívül több, világhírnévre szert tett szépségipari ikon is magyar felmenőkkel rendelkezik. Ilyen például Estée Lauder, aki anyai ágon Sátoraljaújhelyhez kötődik, de Erno Laszlo is, akinek hollywoodi kozmetikai szalonjában olyan hírességek adták egymásnak a kilincset, mint Greta Garbo, Marilyn Monroe vagy Audrey Hepburn. Íme a leghíresebb kozmetikusok, akik nemzetközi szinten is ismertté váltak a kozmetikai-szépségápolási területen.

A Kispofozótól Dubajig

Ki ne hallott volna Ilcsi néniről, azaz Molnár Dánielnéről, aki öko és bio készítményeivel korát – és a nemzetközi trendeket is jóval – megelőzve az elmúlt évtizedek egyik leghíresebb magyar kozmetikusává vált?

Pályáját még az ötvenes években a kozmetikai ellátáshiány és saját szakmai igényessége indította útjára. Négy nyelven beszélt, folyamatosan képezte magát és nemzetközi kongresszusokat látogatott, miközben természetes alapú növényi készítményeit egyre több kozmetikus kereste. Előrukkolt egy Kispofozónak keresztelt elektrokozmetikai géppel is, neve pedig mára igazi brand lett a szakmában, olyannyira, hogy 2006-ban még Dubajban is nyílt egy exkluzív Ilcsi szalon.

Stefánia hercegnő és Jackie Kennedy

Dr. László Ernő kozmetológus-bőrgyógyász, későbbi üzletember 1939-ben emigrált Magyarországról az USA-ba. Erdélyben született és első két neves páciense – még Budapesten – a pattanásaival küzdő Stefánia hercegnő és a kor híres színésznője, Gombaszögi Frida volt, akinek arcán egy lövedék okozott súlyos sebhelyet. Már a ’20-as években is a szépség angyalának nevezték, később pedig egyenesen ünnepelt sztárrá vált az USA-ban.

Hollywoodi kozmetikai szalonjában olyan hírességek adták egymásnak a kilincset, mint Jackie Kennedy, Greta Garbo, Marilyn Monroe vagy Audrey Hepburn. Ő használt először gyümölcssavakat a szépségápolásban, s ötvözte a gyógyítás és a kozmetológia módszereit.

 

Sztárokat kezelt, és közben ő maga is sztárrá vált. 1973-ban Svájcban hunyt el, de Erno Laszlo néven futó termékei ma is megtalálhatók és igen keresettek – természetesen a prémium kategóriás kozmetikumok között.

Estée Lauder, sátoraljaújhelyi felmenőkkel

Nem véletlen az sem, hogy a Josephine Esther Mentzer néven született, és később Estée Lauderként világhírűvé vált kozmetikai ikon is Magyarországot tekintette őshazájának, hiszen édesanyja 1897-ben emigrált Magyarországról az Egyesült Államokba öt gyermekével együtt. Bár ő maga nem beszélte a nyelvet, önéletrajzi könyvében igazi magyar szépségként emlegeti édesanyját, anyai nagyszülei pedig Sátoraljaújhelyen éltek.

Képforrás: ernolaszlo.com

Ezek is érdekelhetnek