Egy kéz sok mindent elárul a viselőjéről. Éppen ezért fontos, hogy mindig ápolt legyen az ember kézfeje és körme. Nincs is annál kiábrándítóbb, amikor például le van pattogva a lakk vagy tövig van rágva egy köröm. Sokan éppen ezért inkább műkörmöshöz fordulnak, hogy tartósabb megoldást válasszanak maguknak, azonban még mindig sokan vannak olyanok, akik ódzkodnak az ilyesfajta megoldásoktól. Az alábbiakban eloszlatunk három gyakori tévhitet, hogy végre te is bűntudat nélkül léphess be a műkörmösök táborába és mindig büszke lehess a gyönyörűen ápolt kezeidre, mesés körmeidre.

„Tényleg le kell szedetnem néha, hogy a körmöm pihenhessen?”

Jó, ha tudod: a körömnek normális esetben se lélegzésre, se pihenésre nincs szüksége. Vannak azonban kivételek. Például, ha a műkörmös nem jól végzi a munkáját és munka közben a természetes körömlemezt túlságosan elreszeli, ami aztán így elvékonyodik. Ebben az esetben egészen addig nem szabad felrakatni új műkörmöt, amíg a köröm le nem nő annyira, hogy a vékony része teljesen eltűnjön.

„Tönkreteszi a körmömet a műköröm!”

Tény, hogy ahhoz, hogy jól tapadjon a műköröm, a természetes körömlemezt felbolyhozza a műkörmös, de ez attól még nem jelenti azt – ha megfelelően dolgozik a szakember –, hogy egyúttal tönkre is teszi a saját körmödet. Ahogy nő le a műköröm, látni fogod majd, hogy alatta is egészséges és normál vastagságú körömlemez képződik. Azonban csakúgy, mint az előző esetben, most is létezhet kivétel. Ha például rosszul készíti el a körmöt, akkor sajnos tényleg okozhat maradandó károsodást, ezért fontos a megfelelő műkörmös megtalálása és kiválasztása.

„Begombásodhat a műköröm alatt a körmöm!”

A szakszerűen megépített műköröm alatt nem gombásodik be a körmöd. Ez maximum akkor fordulhat elő, ha például nem megfelelő higiéniai körülmények között készült a műkörmöd. Ilyen esetben valóban kialakulhat körömgomba. Sérült körömlemez esetén is megvan a veszélye a gombásodásnak akkor, ha például megtelepedik a nedvesség a körmöd és a műköröm alapanyaga között. Továbbá abban az esetben is előfordulhat, ha olyan mértékű a sérülés a körmödön (például annyira be van szakadva), hogy a kórokozók könnyedén bejutnak oda. Honnan tudhatod, hogy gombás a körmöd? Onnan, ha például sárgás-barnás elszíneződést tapasztalsz rajta, illetve az is hasonló problémát jelezhet, ha a bőröd a körmöd körül megduzzad és pirossá válik.

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek