Egy lakásfelújítás mindig nagyon összetett és sok apró részfolyamatból álló dolog, nem mellesleg pedig remek küzdőtere az idegrendszerünknek, ha nem a megfelelő vállalkozókat választjuk ki a munkálatokra. Most összeszedtük azt az 5 legtipikusabb hibát, amibe bárki könnyedén beleeshet, de amelyek egy kis odafigyeléssel egyszerűen kiküszöbölhetők, hogy aztán a végeredmény olyan otthon legyen, amilyenre mindenki vágyik.

  1. A meggondolatlanság

Mielőtt még bármibe is belekezdenénk, gondoljuk át, milyen munkafolyamatok várhatók a lakásfelújítás során, melyek azok, amiket mindenképpen el akarunk végeztetni és ezeket részletesen beszéljük át a mesteremberekkel. Mivel a lakásfelújítás nem öt perces munka, és elhúzódhat akár három-négy hónapig is, legyünk előrelátóak! Arról nem beszélve, hogy korántsem biztos, hogy mi valóban mindenre gondoltunk. Érdemes például ellenőrizni a régi vízvezeték-, illetve fűtéscsövek állapotát, vagy a túlkoros villanyvezetékekét, mert kellemetlen utólag szembesülni azzal, hogy a divatos falszínnél akadtak volna jelentősebb problémák is…

  1. Hiányos pénzügyi tervezés

Lakásfelújítás előtt mindig célszerű előzetes kalkulációt készíteni. Számolni kell azzal is, hogy váratlan kiadások a legtöbb felújítás alkalmával adódnak. Ha szűkös a rendelkezésedre álló keret, akkor érdemes inkább apránként elvégeztetni a munkálatokat, vagy még jobb későbbre időzíteni, mert ha le kell állni a munkákkal pénzhiány miatt, akkor csak tovább növeljük a felesleges kiadásainkat és az elvesztegetett idő is extra költséget jelenthet.

  1. Önjelölt Mekk mesterek

Dunát lehet rekeszteni szakképzetlen emberekből és önjelölt, magukat mestereknek nevező kóklerekből, míg az igazán megbízható szobafestőket, kőműveseket, burkolókat vagy vízszerelőket szinte lasszóval kell fogni. A legjobb ilyenkor nyilván első körben az ismeretségi körből ajánlásokat kérni, és érdemesebb jól összeszokott munkásokból álló csapatot választani, hogy aztán a különböző munkafolyamatok sorrendjének megtervezése ne a mi gondunk legyen. Ha egy ajánlatot túl olcsónak találunk, akkor részletesen ellenőrizzük le a benne foglalt összes munkafolyamatot, anyagot, költséget, és mindig kérjünk számlát!

  1. Rosszminőségű anyagválasztás

Az anyagok ismeretekor fontos tudni az alkalmazásukhoz szükséges technológiákat és a szükséges egyéb anyagokat is. Mert gyakorlatilag a felhasznált anyagok kiválasztásán állhat vagy bukhat a felújítás sikere. Ha rossz minőségű, olcsó anyagokat választunk, az hosszú távon a legkevésbé sem kifizetődő, hiszen hamar kiütközhetnek a minőségi problémák. Érdemes tehát átgondoltan kiválasztani az anyagokat, és az értékesítő véleményén túl kikérni a kivitelező szakemberek tanácsát is!

  1. A szerződés hiánya

Ha pénzt adunk a kivitelező vagy bármelyik mesterember kezébe, akkor arról mindig készüljön átvételi elismervény. Emellett írjunk szerződést is, amiben lefektetjük a – többi között – a munka határidejét, árát és a kötbér összegét. Hiszen, ha szerződés van a kezünkben, akkor az esetleges hibás teljesítést is megreklamálhatjuk, míg papír nélkül erre esélyünk sem lenne.

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek