Még akkor is, ha rendszeresen kocogsz és inkább a szabadban szeretsz futni, a hideg idő beköszöntével előbb-utóbb biztosan beköltözöl majd a konditerembe és birtokba veszed a futópadot. Bár azt hiheted, felnőttfejjel, rendszeres sportemberként már mindent tudsz a kardió gépek helyes használatáról, nem árt, ha mielőtt futópadra pattansz, elolvasod ezt a néhány aranyszabályt, hogy ne az eszközön loholva érjen kellemetlen meglepetés.

  1. Bemelegítés nélkül el se kezdd!

Biztosan százszor hallottad már, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bemelegítés nélkül semmilyen mozgásformának nem szabad nekiállni! Jelen esetben, a futópadon egy laza 5 perces sétával mozgasd át az egész testedet, mielőtt nekiiramodnál a kilométereknek. És még egy nagyon fontos dolog: bemelegítés után szépen, fokozatosan növeld a tempót, és ne ugorj hirtelen a sétáról nagy iramú futásra.

  1. Vészhelyzet esetén használd a biztonsági gombot!

Persze, most biztos azt gondolod, ugyan már, milyen vészhelyzet történhetne a futópadon?! Pedig előfordulhat, hogy például nem vagy képes tartani a tempót, bepánikolsz, és hirtelen nem tudod mivel vedd lejjebb a fokozatot. Na, ekkor jön jól a biztonsági gomb, amelyet, ha megnyomsz, rögtön leáll az eszköz. Nagyon fontos, hogy bármilyen megterhelő fizikai mozgásformát is válasszunk, előtte mindenképp beszéljünk a háziorvosunkkal, különösen akkor, ha előtte nem voltunk igazán aktívak, vagy esetleg bármilyen egészségügyi problémával küzdünk.

  1. Nézd magad a tükörben!

Van tükör a teremben? Szuper! Használd bátran! Nézd magad benne, legyél nagyon büszke a teljesítményedre és arra, hogy ma is inkább amellett döntöttél, hogy teszel valamit az egészségedért, nem pedig a fotelben punnyadsz a tévé előtt! Emellett a tükör arra is remek eszköz, hogy a technikád fejlesztésére használd: ha ugyanis szemben futsz vele, folyamatosan nyomon követheted, helyes-e a mozgáskoordinációd és könnyebben észreveheted az esetleges hibáidat.

  1. Tilos kapaszkodni!

Bár csábító gondolat lehet futás közben, amikor az ember már igazán fáradt, megkapaszkodni a futópad korlátjába, de eszedbe ne jusson! Fuss mindig épp olyan sebességgel, amihez még nem kell segítség. A korlát esetleg olyankor jöhet jól az edzés során, amikor meredek hegymenetet használsz, vagy épp le-, illetve felszállsz a gépre.

  1. Ne maradjon el a nyújtás!

Az edzés vége semmiképp ne az legyen, hogy hirtelen leállítod a futópadot, leszállsz róla és már mész is a dolgodra. Először is, mindig fokozatosan csökkentsd a sebességet, csakúgy, mint amikor a bemelegítésnél növelted. Majd a végén, mielőtt leállítod a gépet, sétálj még rajta pár percig. Ezt követően jöhet a nyújtás. Comb, vádli, kar – ügyelj rá, hogy semmi ne maradjon ki, különben másnap borzasztó izomlázra ébredsz!

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek