Mint minden szakmának, úgy a fodrászatnak is megvannak azon világhírű képviselői, akik valami olyat tettek le az asztalra, ami miatt még évtizedek, sőt évszázadok után is emlékeznek rájuk. Ez nem csak egy különleges anyag használata vagy vágási technika lehet, hanem olyan üzleti filozófia is, amire korábban még nem volt példa. A leggyakoribb persze az, hogy valaki az átütő személyisége miatt, vagy valamilyen meghökkentő ötlete nyomán írja be magát a fodrásztörténelem egyik lapjára. Íme néhányan a felejthetetlen fodrászok közül!

Vidal Sassoon

“Mosd meg és viseld!” – hirdette a mester, aki a hatvanas években tett szert örök hírnévre. A nők lázadását pártoló és a korábbi divat teljes tagadását zászlójára tűző Sassoon-i fodrászfilozófia lényege az volt, hogy a tupírozott, lakkal mozdulatlanná tett frizurákat felváltották a frissen mosott, szálldosó, arcformához igazodó vágott hajak. Vidal Sasson nem csak fodrász, üzletember is volt. Szalonjai Londonban, New Yorkban és Los Angelesben is a városok nevezetességei közé tartoztak. Olyannyira, hogy Roman Polanski az ő londoni üzletében forgatta Iszonyat című filmjét Catherine Deneuve főszereplésével, de Mia Farrow a Rosemary gyermekei című filmben viselt rövid frizuráját is Sassoon vágta – ötezer dollárért, a sajtó képviselői előtt.

Monsieur Antoine

Az eredetileg Antoni Cierplikowski néven született lengyel szakember Franciaországban forradalmasította a fodrászatot a XX. század elején. Egyik tanítványa, Janusz Szymanski szerint míg a modern öltözködést Coco Chanel teremtette meg, a modern frizurát Antoine. Újításainak palettája széles: alkoholos hajlakkok és gumiarábikum használata, fiús frizura vágása nőknek, több száz szalonból álló lánc létrehozása. Nem véletlen, hogy Monsieur Antoine-hoz özönlöttek a korabeli hírességek, színészek, művészek, de még királynők is. Vendégei között ott találjuk Edit Piafot, Bridgitte Bardot-t, Zelda Fitzgeraldot, Greta Garbót, Mata Harit, de Marlene Dietrichet és Eleanor Rooseveltet is.

Oribe

2018 végén gyászba borult a divat és a filmművészek világa, miután a trendszetter fodrászikon, Oribe mindössze 62 évesen elhunyt. Évekig ő volt J.Lo fodrásza, számtalan ikonikus Vogue címlap-frizura fűződik a nevéhez, hozzá járt Meghan Markle, Barbra Streisand, de Lady Gaga is. A kubai születésű Oribe Canales gyerekként érkezett az Egyesült Államokba, hogy ott aztán merész húzásaival többször is a feje tetejére állítsa az aktuális divatirányzatokat. Szerinte az ápolt haj örök divat, de semmilyen trendnek nem kell és nem is szabad behódolni, amit nem érzünk a sajátunknak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jennifer Lopez (@jlo) által megosztott bejegyzés

Képforrás: Instagram/jlo

Ezek is érdekelhetnek