Tudtad, hogy ha kompakt fénycsövet (azaz energiatakarékos égőt) használsz az irodai asztalodnál, az tízszer olyan hosszú ideig világít majd, mint egy hagyományos izzó? Ha a válaszod igen, akkor azért, ha pedig nem, akkor azért olvass tovább, és tudd meg, milyen egyéb apróságokat tehetsz még egy zöldebb munkahelyért! 

Nagyon nem mindegy, mivel jársz dolgozni 

Igazad van, ha azt mondod, hogy egyedül nem veheted a válladra a fenntarthatóság kérdésének felelősségét, hiszen ez csapatmunka. Azt azonban, hogy hogyan jutsz el a munkahelyedre, csak te döntöd el! Már azzal is segítesz, ha autó helyett tömegközlekedésre vagy biciklire váltasz, esetleg a kollégáiddal közösen összefogtok és a telekocsizást választjátok, amellett, hogy így együtt értek az irodába, csökkenthetitek a munkába járásból származó károsanyag-kibocsátást is. Vagy inkább a gyaloglást választanád? Igazán jó döntés, ha egyúttal testmozgást is végzel, aminek következtében magasabb endorfinszinttel libbensz majd be a liftbe, sőt, még jobb, ha inkább lépcsőzöl. Azt mondod, túl meleg van mindehhez? 

Hidratálj! 

A reggeli órákban még elviselhetőbb hőség ellen folyadékpótlással a leghatékonyabb védekezni, csakhogy koránt sem mindegy, hogy az adott frissítőt miben vásárolod és aztán miből iszod meg. Próbáld meg elkerülni a műanyag palackot és inkább legyen nálad mindig egy hordozható, utántölthető kulacs, amit még indulás előtt teleengedsz friss csapvízzel vagy ha hozzáférsz, akkor forrásvízzel. Fontos, hogy meg tudd tisztítani a kezed, mielőtt az arcodhoz vagy a kulacsodhoz nyúlsz vele. Biztosan a te táskádban is hosszú ideje ott lapul a kézfertőtlenítő. Válaszd belőle a gazdaságosabb, utántölthető változatot!  

Színeket és mintákat a vállra, a nyakba! Avagy kendő, te multifunkciós csoda! 

Hányszor hallottad már, milyen sok funkciója lehet egy kendőnek, amit nagymelegben a fejedre, vészhelyzetben az arcod elé köthetsz maszk gyanánt. Rengeteg színes és mintás darab közül válogathatsz, így még az aznapi szettedet is feldobhatod vele. Van más jó hírünk is! Légkondicionált helyiségekben a megfázástól is véd, ha a válladra teríted, ráadásul a nyakadba kötve mindig kéznél van, és nagyszerű kiegészítője lehet az öltözékednek.  

Készítsetek akciótervet! 

Ha te is úgy érzed, igaz az, hogy kis erőfeszítéssel nagy változást lehet elérni, akkor mutass példát a munkatársaidnak! Készíts felmérést: kérdezd meg a beosztottjaidat, kollégáidat a közlekedési szokásaikról és csináljatok egy akciótervet. Környezetvédelmi szempontból a kerékpáros és a közösségi közlekedés a legkívánatosabb, ha ezeket játékos megoldásokkal támogatod, biztosan többek figyelmét felkelted majd. Hirdess autómentes napot és jutalmazd meg a biciklivel vagy gyalogosan közlekedőket. Egy lakatnak, esőkabátnak, vízhatlan ülésvédőnek mindenki örül, ahogy annak is, ha a céges hirdetőtáblákat menetrendekkel és térképekkel dobod föl.  

Kezdeményezz munkahelyi beszélgetést arról, milyen egyszerű kicsiben elkezdeni a fenntarthatóbb, zöld életmódot és milyen nagy élmény aztán belegondolni, mennyit segíthetsz vele! Ha inspirációra lenne szükséged, mi szívesen adunk további tippeket. Kattints és válogass kedvedre a ZöldZóna egyéb edukatív és izgalmas, a mikro-, illetve kis- és középvállalkozásoknak szóló fenntarthatósági cikkei között!

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek