A hűvösebb évszakokban talán még nagyobb jelentősége van, mint nyáron, hogy bár ugyan ritkábban, de elvidd kedvencedet a kutyakozmetikushoz.

Ha ugyanis kimarad a kutyabunda őszi-téli ápolása, kedvenced szőre teljesen összeállhat, így nehezebben szárad meg, ami miatt például könnyebben megfázhat a hűvösebb napokon. A számos bőrbetegségről ne is beszéljünk, amit az összecsomósodott, megnőtt szőr okozhat. Lássuk, miért fontos a hidegebb évszakokban is meglátogatnod a kutyusoddal a kutyakozmetikát.

Fajtától függ a gyakoriság

Természetesen ebben az időszakban nem kell túl gyakran hordanod a kedvencedet a kozmetikába. Az, hogy pontosan hány hetente vidd, sok mindentől függhet. Például attól, hogy milyen fajta.  Jó ha tudod, azokat a kutyusokat, amelyeknek folyamatosan nő a szőre – így például az uszkárt vagy a yorkshire terriert – akár négyhetente is viheted. De általánosságban azt mondhatjuk, hogy nyolc-tízhetente azért érdemes kezelésbe vetetni házi kedvencedet egy szakemberrel, bármilyen fajtáról is legyen szó. És ne feledd, ha benti, rövid szőrű kutyusod van, akkor a nagy hőmérséklet- változás miatt – fűtött, meleg lakásból a kinti mínuszokba – könnyen megfázhat, így mindig öltöztesd fel, ha sétálni indulsz vele.

Gomba és társai

Ha nem ápolod az ebed bundáját, összecsomósodhat, alatta pedig, mivel nem levegőzik, akár különböző bőrbetegségek is kialakulhatnak, például begombásodhat. Ha otthon nem sikerül alaposan kifésülnöd a szőrét, akkor feltétlenül látogass el vele egy kutyakozmetikushoz.

Ne felejtsed el a talpakat sem!

A fültisztítás és a karomvágás természetesen évszaktól független kozmetikai „kezelések”, így ezeket se felejtsd el soha kérni a kutyakozmetikusodtól. Továbbá fontos, hogy az ebed mancsát is ápolni kell. A téli havazás előtt vágasd ki a hosszú szőrt a talp párnácskái közül, ezzel megelőzheted, hogy a jeges hó beszivárogjon. Hogy ez miért fontos? A sós víztől könnyen begyulladhat a mancsa.

Mi a helyzet a kinti kutyákkal?

Ha a kutyádat az udvaron tartod, akkor nem ajánlott megfürdetni télen, mert ezzel eltünteted a szőréről és a bőréről azt a védőfaggyút, ami „szigeteli” a hideg ellen. Az ő esetében éppen ezért még nagyobb jelentősége van a rendszeres fésülgetésnek! Ha mégis összeállna a szőre, akkor az nyárig maradjon is már úgy. Ha azonban valamilyen oknál fogva mégis elkerülhetetlen az udvaron tartott eb fürdetése, utána minimum két napig ne engedd ki az udvarra, hanem tartsd meleg helyen.

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek