Jane Fondának, Cindy Crawfordnak és a VHS-kazettáknak elévülhetetlen érdemei vannak a fitnesz immár több évtizede tartó diadalmenetének megalapozásában. De nézzük, melyek voltak a legfontosabb fordulópontok a trendek alakításában a II. világháborút követően egészen napjainkig!

Az emberi test karbantartásának érvezredes hagyományai vannak – elég, ha csak a kínai thai-chi-re, az Indiából világhódító útjára induló jógára, vagy a már az ókori görögök által is előszeretettel művelt, de igencsak sajátos sportágakra gondolunk.

A mai értelemben vett, klasszikus fitnesz elterjedésének a televízió és a VHS-kazetták adták meg a végső lökést, és tették visszafordíthatatlanul az életünk részévé. A 21. században, az ülőmunkák elterjedésével pedig még inkább felértékelődött a szerepe, nem beszélve a legfrissebb – karanténhelyzet okozta – változásokról és kényszermegoldásokról.

Márpedig egy háziasszony maradjon csinos az urának!

A testedzés modern kori diadalmenete a II. világháború utáni időszakban kezdődött az Egyesült Államokban. A célközönség a háziasszonyok köre volt, akikkel szemben társadalmi elvárásként fogalmazódott meg, hogy maradjanak csinosak, fittek és karcsúak férjeik számára. Az ötvenes években már tömegek nézték a legendás fitneszoktató és humorista, Jack LaLanne egyszemélyes show-ját, amelyben például másnaposságra is gyógyírt kínáló aerobic gyakorlatokat mutatott be.

 

A fitnesz magánügyből fokozatosan nyilvános és trendi hobbitevékenységgé vált. Megnyitottak az első edzőtermek, és többek között olyan hírességek álltak be a legújabb mozgásformák népszerűsítése mögé, mint Jane Fonda, akinek 1982-ben megjelent aerobic-kazettája 17 millió példányban kelt el.

 

A következő évtizedekben olyan ikonok is kiadták saját edzővideóikat, mint Cindy Crawford vagy Cher, de persze szép számmal akadtak olyanok is – például Rachel Welch, Suzanne Sommers –, akiknek épp a fitnesz indította be a karrierjét.


Nincsen élet kondi(gépek) nélkül

Az edzőtermi és az otthoni testmozgás igényének trendje aztán a házi konditermekben egyesült. Először csak a legtehetősebbek rendeztek be külön helyiséget villáik valamelyik eldugott zugában mozgásőrületük kiélésére, míg ma már szinte alig van olyan középosztálybeli háztartás, ahol ne lenne futópad, lépcsőzőgép, szobabicikli vagy legalább egy kar- és lábsúlyzó-készlet.

A digitális forradalom és a számítógép használattal járó ártalmak fókuszba helyezték a gerinc- és tartásjavító tornákat, no és persze az ezeket művelő influencereket is. Legújabban pedig a koronavírus-járvány forgatta fel a fitnesz világát, és pörgetett fel, vagy épp alakított ki új trendeket. A pandémia alatt többek között kiderült ugyanis, hogy szinte minden háztartási eszköz használható edzésre a vasalódeszkától az ásványvizes palackokig. Tömegek próbálták ki a szabadban is űzhető saját testsúlyos edzéseket, vagy fedezték fel újra a kerékpározás, kocogás örömeit.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

TODAY (@todayshow) által megosztott bejegyzés

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek