Fodor Bettina a munkájában a papír- és a készpénzmentességet részesíti előnyben, ezért az ügyfelei sokszor csak online-könyvelőként hivatkoznak rá. Ő is találkozik azokkal a kifogásokkal, amik gyakran gördítenek akadályokat a kártyaelfogadóvá válás útján járó kisvállalkozások elé. A szakember most bemutatja az online kereskedések legnagyobb félelmeit, és elmagyarázza azt is, hogy miért nem érdemes félni a kártyatermináltól. Fodor Bettina írása.

Ügyfeleimmel közös bennünk, hogy a modern megoldások hívei vagyunk: ritkán megy át a kezünkön fizikai fizetőeszköz, vagyis készpénz. Ráadásul papírmentesen könyvelünk, így – bár a lehetősége megvan –, nagyon ritka a készpénzes fizetés az irodánkban, az átutalás vagy a bankkártyahasználat ma már a jellemzőbb. Amíg nem volt kártyaterminálunk, gyakrabban hallottuk az ügyfelektől, hogy „fizetnék, de csak kártyám van”, amire nem volt professzionális válaszunk. Ez nem csak a mi leleményességünknek köszönhető, a covid-járvány is segített az embereknek áttérni a készpénzmentességre. Észrevettem, hogy egyre kevésbé jelent problémát a vásárlóknak, ha az üzletekben például este nyolc óra után bezárnak a hagyományos pénztárak és csak a bankkártyás kasszáknál lehet fizetni. Ezt nemcsak az élelmiszerboltokban, hanem a benzinkutakon is tapasztalom, és jó látni, hogy az emberek megbarátkoztak a készpénzmentes megoldásokkal.

A webshopok gyakorlata viszont kivételnek számít: utánvét esetén sok helyen lehet készpénzzel is fizetni. A vásárló ilyenkor az átvétel pillanatában készpénzzel fizet az áruért, de az összeg már átutalás útján jut el a kereskedőhöz, amihez a fuvarozócégtől részletes elszámolást kap. Magyarországon ezt még mindig kedvelik a vevők, más országokban azonban kevésbé elterjedt megoldás. Mi, könyvelők nem rajongunk ezért a fizetési lehetőségért és sorra beszéljük le róla a kereskedőket is, mivel számtalan ponton jár számukra többletköltséggel, és sajnos a vevő részéről is kijátszható megoldás. Mindenkinek sokkal biztonságosabb a bankkártyás vagy az átutalásos fizetési lehetőség, aminek biztosítása 2021. január 1-jétől (a készpénzes lehetőség mellett) kötelező az online kasszával rendelkező kereskedelmi egységeknek.

A mi könyvelőirodánkban nem probléma készpénzmentes megoldásokat ajánlani az ügyfeleknek, hiszen az online szektorban ez egyébként is elvárás, ugyanakkor a nem online formában vállalkozókat is bátorítom, hogy minél több készpénzmentes megoldással bővítsék az ügyfeleik és a vevőik fizetési lehetőségeit.

Miért érdemes neked is a készpénzmentességet választani? Azért, mert:

az emberek szívesen fizetnének kártyával, akkor is, ha nem beszélnek róla.

  • Kártyával az élet gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb!
  • A kártyaelfogadás ma már alap!
  • Kártyaelfogadással népszerűbb lehet a vállalkozásod másokénál.
  • Kártyával az emberek többet költhetnek és nőhet az előre nem tervezett vásárlások száma is!
  • Kártyával is kaphatsz borravalót.

Ráadásul a terminál a barátod, aki eddig bevezette, megszerette!

Ha kis- és középvállalkozásod van, de még nem vagy bankkártya-elfogadó, az elinduláshoz hasznos segítséget találsz erre az oldalra kattintva!

Képforrás: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek