Sokan tévesen azt gondolják, hogy kisvállalkozóként – különösen katásként – biztosan nem éri meg bevezetni a POS terminál használatát. Megkérdeztünk egy szakembert a könyvelési, adójogi tudnivalókról, és kiderült: valójában semmi bonyolult vagy költséges elem nincs a kártyaelfogadás bevezetésében!

„Biztosan rengeteg utánajárást és módosítást igénylő folyamat lenne a megszokotthoz képest adózási és könyvelési szempontból is, ha bevezetném a bankkártyás fizetés lehetőségét” – a mai napig akadnak személyes szolgáltatást nyújtó kisvállalkozók, köztük fodrászok, műkörmösök, mesteremberek, vagy épp személyi edzők, akik így érvelnek, amikor arról kérdezik őket, miért csak készpénzt fogadnak el a számla kiegyenlítésekor. Utánajártunk, vajon valóban olyan nehézkes és átláthatatlan folyamat-e, ha a szolgáltatók megkönnyítik vendégeik, ügyfeleik dolgát, és a készpénz mellett egyéb fizetési lehetőséget is kínálnak számukra.

“Könyveléstechnikailag semmilyen különbséget nem jelent, hogy egy katás vállalkozónál lehet-e bankkártyával fizetni vagy sem. A POS terminálon keresztül végzett tranzakciók nem járnak a könyvelő számára pluszmunkával, így a vállalkozónak emiatt nem jelentkezik plusz költsége” – oszlatja el rögtön az első kételyt Fodor Bettina, a Retcon Könyvelő Kft. ügyvezetője.

“A gyakorlatban pedig mindössze annyi a különbség, hogy a fodrász vagy az edző nem a készpénzt veszi el, hanem a POS terminált tartja oda a vendégnek. A számla- és a nyugtaadás sem különbözik a megszokottól, az online pénztárgépeken pedig külön gombbal lehet jelezni, ha valaki bankkártyával fizetett, így ez a lépés sem válik bonyolultabbá” – teszi hozzá Fodor Bettina, aki maga is rendelkezik fodrász végzettséggel.

Érdemes először tisztázni a vendéggel, hogy készpénzzel vagy kártyával kíván-e fizetni, ezek után kiállítani a számlát, majd megkezdeni a fizetési folyamatot. “Ha a vevőnk kártyás fizetést választ, érdemes a borravalót is beütni, ha ugyanis katás adózású a vállalkozó, ez évi 12 millió forintig nem jár plusz adóval, viszont nem kockáztatunk fölöslegesen mulasztási és adóbírságot, valamint késedelmi kamatot” – hívja fel a figyelmet a könyvelő szakember. Ráadásul a borravalók összegével nő az éves forgalom is, ami szintén katás vállalkozás esetében automatikusan emeli például a szükség esetén felvehető hitelkeretet.

Nem utolsó szempont, hogy a kártyás fizetés kitűnően használható az előre váltott ajándékkártyák például fodrász- és kozmetikai utalványok esetében is. Ezek a meglepetések nagy népszerűségnek örvendenek különösen karácsony előtt, és akár olyan új vendégeket is bevonzhatnak, akikkel addig személyes kapcsolata nem volt a szolgáltatónak.

“Teljesen szabályos, hogy valaki előre kifizet bankkártyával egy meghatározott összeget, amit aztán a megajándékozott az érvényességi idő végéig »lejárhat«. Praktikus és egyszerű megoldás lehet a POS terminál használata folyamatosan nyújtott szolgáltatásnál – oktatás, korrepetálás, lovasoktatás – is, amikor például a szülők előre kifizetnek egy bizonyos időszakot a gyereküknek a tanárnál, illetve az edzőnél” – mondta Fodor Bettina.

Szerinte a kártyás fizetés bevezetése előtt:

  • praktikus megkérdezni a vendégkör tagjait, hogy mire volna igényük,
  • mindenképpen érdemes tájékozódni az egyes szolgáltatók díjszabásáról (egyszeri és rendszeresen fizetendő díjak, jutalékok),
  • szükség esetén konzultálni egy könyvelővel, adótanácsadóval az aktuális szabályozással kapcsolatban,
  • ha még nincs, akkor nyitni egy sima bankszámlát, vagy ha a szolgáltató ragaszkodik hozzá, egy vállalkozói bankszámlát.

“Könyvelőirodánk tapasztalatai szerint elenyésző azoknak a személyes szolgáltatást nyújtó kisvállalkozóknak a száma, akik nem a katás adózást választották, és szinte nincs olyan köztük, akinek ne lenne legalább egy bankszámlája. A POS terminál bevezetése így a döntő többség számára nem jár plusz adminisztrációs vagy más fölösleges utánajárással, sőt! A bankkártyás fizetés lehetővé tétele számos esetben gyorsítja a kifizetéseket és javítja a fizetési hajlandóságot” – teszi hozzá a szakember.

Fodor Bettina szerint a terminál telepítése kockázattal és nagy költséggel biztosan nem jár, viszont még több vendégre tehetünk szert általa, nem mellesleg pedig gyorsabbá, egyszerűbbé és trendibbé tehetjük a vállalkozásunkat.

Ha esetleg még nem vagy kártyaelfogadó, de azzá szeretné válni, az elinduláshoz hasznos segítséget találsz erre az oldalra kattintva!

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek