Nem véletlenül nevezik Bettinát a pályatársak és az ügyfelek „online könyvelőnek”: régóta elkötelezett híve a papír- és készpénzmentességnek. Saját tapasztalatai vezették erre az útra, a gyakorlatban ismerte meg a papírmentes ügyvitel kézzelfogható üzleti előnyeit. Mivel régóta a szakmában, ráadásul egy kisvállalkozásban dolgozik, természetesen a kártyaelfogadással szembeni KKV-s ellenérveket is ismeri – a személyes példája éppen ezért meggyőző. Fodor Bettina írása.

Tapasztalataim szerint a „készpénzmentes” ügyfelek legfőbb előnye könyvelői szempontból, hogy van legalább egy bankszámlájuk, ami mellé olykor elszámolóház-kapcsolatok is tartoznak. Ez önmagában még nem kézenfekvő magyarázat, de könnyű megindokolni. A készpénzmentes ügyfél minden bevételt a bankszámlájára kap, amit tehát a könyvelő minden esetben lát. Így nem áll fenn a kereset eltitkolásának lehetősége, sem a NAV előtt, sem a könyvelő előtt. Ezáltal ritkulnak az olyan esetek, amikor nem tud fizetni, illetve, ha ilyen mégis előfordulna, akkor arra a bankszámla a tényleges bizonyíték, hiszen az összes bevétel ott gyűlik.

Mióta a könyvelőirodánk átváltott papírmentes könyvelésre,  az ügyfélkörünk is lecserélődött többnyire készpénzmentes ügyfelekre, így azóta nincs gondunk a számláink kifizetésével. Ha valaki mégis megcsúszik a fizetéssel, akkor mi is elnézőbbek tudunk lenni, hiszen látjuk, hogy ő sem kapta meg a kiszámlázott bevételét. Amikor egy ügyfélnek akár több bankszámlája vagy elszámolóházas adatkapcsolata van, akkor ő is érezni szokta, hogy itt mi bizony keményen megdolgozunk a pénzünkért, még ha ez a kemény munka igazából automatizált folyamatokat is jelent a háttérben, hiszen ezért is fizetünk szoftverdíjat. Így könnyebben rábólintanak ők is akár egy magasabb díjra. A sokrétű elszámolások bekérése folytán az egyébként láthatatlan munka láthatóvá válik.

Bankszámlát nem érdemes kézzel könyvelni, sokkal célszerűbb olyan programokat használni, mint amilyen az Adriana Automatik, amellyel a tranzakciók könnyen párosíthatók a számlatételekkel. Kézzel csak a legvégső esetben kell belenyúlni a banki könyvelésbe. Összehasonlításképpen: egyik ügyfelem két évig nem adott le a webshopjából könyvelésre bankszámla-kivonatokat. Két év után sikerült kikönyörögni tőle, majd egy kolléganőmnek kézzel kellett felrögzítenie az elmaradást. Tíz hónapnyi kivonatot másfél hónap alatt könyvelt le kézzel, és néhány tételt még rosszul is párosított, míg én a további egy évet 2,5 óra alatt könyveltem le hibátlanul a programmal. Nem mindegy! Mióta a programot használjuk, azóta nem okoz gondot akár több ezer számlatétel lekönyvelése, vagy akár az egész év egyszerre történő feldolgozása sem. Ezáltal megnőtt a kapacitásunk, így jobban koncentrálhattunk a marketingre és az új, valamint a meglévő ügyfelekre, hogy még színvonalasabb szolgáltatást nyújthassunk számukra. Ezt már a meglévő ügyfeleink is megérezték, amit egyre többen ügyfélhűséggel honorálnak. Be tudtuk vezetni az éves könyvelési díjat, mint egyfajta éves hűségidőt (természetesen az ezzel járó kedvezményekkel), így a cég anyagi stabilitása is tovább erősödött.

Egyértelmű tapasztalatunk, hogy a készpénzmentes fizetési lehetőségekkel rendelkező ügyfelek segíthetnek a könyvelőknek gyarapítani a bevételüket a nagyobb ügyfélbázis, a magasabb díjak és az ügyfélhűség növelése révén. Emellett az ilyen ügyfelek hatékonyabb pénzügyi folyamatokat is biztosítanak, javítva a könyvelők szolgáltatásait és pénzügyi teljesítményét.

Miért érdemes vállalkozóként/ügyfélként neked is a készpénzmentességet választani? Azért, mert:

  • Kártyával az élet gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb!
  • Az emberek szívesen fizetnének kártyával, akkor is, ha nem beszélnek róla.
  • A kártyaelfogadás ma már alap!
  • Kártyaelfogadással népszerűbb lehet a vállalkozás másokénál.
  • Kártyával az emberek többet költhetnek és nőhet az előre nem tervezett vásárlások száma is!
  • Kártyával is adható borravaló.
  • Ráadásul a terminál a barátod, aki eddig bevezette, megszerette!

Ha kis- és középvállalkozásod van, de még nem vagy bankkártya-elfogadó, az elinduláshoz hasznos segítséget találsz erre az oldalra kattintva!

Képforrás: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek