Az ősz végével és a közelgő tél beköszöntével, amikor a forró napsütés már rég a múlté és a Balaton vize sem szárítja jóideje a hajunkat, érkeznek az újabb kihívások, amelyekkel évszakváltáskor rendszeresen szembe kell néznünk, ha egészséges és szép hajat szeretnénk. Védeni kell egyrészt a kinti hidegtől és a benti száraz levegőtől, másrészt a kettő hirtelen váltakozásától, a sapka „lelapító” hatásáról már nem is beszélve.

A kulcsszó: sapkakompatibilitás

Ahogyan az állatok ilyenkor vedleni kezdenek, vagy a fák lehullajtják a leveleiket, mi is több hajszálat veszítünk ősszel, amitől azonban nem kell megijednünk. Annak érdekében, hogy fésülködéskor ne fokozzuk a jelenséget, használjunk kifésülést segítő spray-t vagy hajvégápoló készítményeket!

Bár lehetséges, hogy utálsz sapkát hordani, mert elnyomja a frizurádat, de megéri, mert a hideg durva hatással van a hajadra és a fejbőrödre egyaránt. A hideg hatására összehúzódnak az erek, aminek következményeként lelassul a tápanyagszállítás, ami gyengíti és vékonyítja a hajszálaidat, hosszú távon pedig akár hajhullást is eredményezhet. Vagyis viselj sapkát, amikor tényleg hideg van! Ha félted a reggel elkészített frizurádat, válassz egy – vagy több – puha, meleg darabot, ami lazán öleli körül a hajkoronád, sőt, a fodrászod segítségével kitalálhattok kifejezetten sapkakompatibilis fazont is a téli hónapokra!

Ha azt vetted észre, hogy télen gyorsabban zsírosodik a hajad, helyes a megfigyelésed! Ennek nem csak a sapkaviselés az oka, hanem a fejbőr fokozott faggyútermelése is, amivel az időjárás szárító hatásait próbálja kompenzálni.

Hajápolás kívül és belül

A nagyon hideg mellett télen a hajad másik ellensége a nagyon meleg. A forró hajmosóvíz és a gyakori, forró hajszárító sajnos szintén nincsenek rá jó hatással. Száríts kevésbé meleg levegővel, lassabban, és miután készen vagy, akkor is még legalább fél órán át ne menj a szabadba! Így a fejbőrödnek van elég ideje alkalmazkodni, és nem éri sokkhatásként a kinti hideg.

A hajadat kívülről védheted még hajápolókkal, olajokkal és pakolásokkal is, megelőzve, hogy kiszáradjon és a végei töredezni kezdjenek. A kókuszolaj és a ricinusolaj nagyszerű természetes megoldás erre a célra.

A belső ápolás és támogatás majdnem ugyanolyan lényeges a téli hajápolásban, mint a külső. Mivel a fűtött helyiségekben többnyire száraz a levegő, a bőséges folyadékbevitel talán még fontosabb a szervezeted – így a bőröd és a hajad – számára, mint nyáron. Ihatsz vizet, teát vagy gyümölcslevet, a lényeg, hogy hidratálj! A hajápoló vitaminok szedésének is itt a szezonja. Legyen az kapszula vagy zöldség és gyümölcs, a hajad hálás lesz érte!

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek