A vidéki Magyarországon még jócskán akadnak olyan helyek, ahol egy-egy régi építésű, de szerkezetét tekintve jó parasztházat vehet rendkívül jutányos áron bárki, és ha nem sajnál a felújításra néhány milliót és a megfelelő mesteremberek felkutatására kellő energiát, akkor, ha palotája nem is, de meghitt családi háza mindenképp lehet – írja a HelloVidék.

A különböző ingatlanpiaci elemzések azt mutatják, hogy egyre többen keresnek használt ingatlanokat, és ez várhatóan nem lesz másképp 2022-ben, illetve az azt követő években sem. Sőt, vannak a házak között olyanok is, amelyek első ránézésre nem kacsalábon forgó paloták, sőt második pillantásra is akadnak szépséghibái, de a vevők meglátják a bennük rejlő lehetőséget. Ez történt Tésenfán is!

Bozsits Józsefék 2014-ben, 350 ezer forintért vásároltak meg egy tipikus ormánsági, vályogtéglából épített, háromosztatú, tornácos parasztházat egy 4700 négyzetméteres, nagyjából fél hektár holt telekkel együtt a Baranya megyei községben. A 19. század közepe táján emelték pitvarral, szobával és konyhával, majd kiegészült kamrával is a majd’ 150 éves, hosszú ház, amit később kocsiszínnel, pincével és óllal toldottak meg. Az udvar felé nyúlik el hosszan, a századfordulón megtoldották még egy szobával, oldaltornáccal és klasszicizáló homlokzattal csinosítottak rajta. Az Ormánságban egyébként sok ehhez hasonló olyan ház van, amihez száz éve nem nyúltak hozzá, úgy maradtak itt a háború után, ahogy voltak, sokszor se víz, se gáz nincs bevezetve bennük.

„Minden négyzetcentimétert át kellett forgatni, az összes belső falat újraépítettük, szinte mindent ki kellett javítani, a tetőt teljesen felújítani. Bontott anyagokat vettünk: mész, homok, fa, tégla. Teljesen hagyományos építőanyagokat és módszereket használtunk fel, eredeti állapotára állítottuk vissza a házat, természetesen minimálisan modernizálva. Picit a mai korhoz igazítottuk, van benne fürdőszoba, wc és modern konyha is a főzésre és fűtésre is alkalmas, épített sparhelt mellett – mesélte József a HelloVidék portálnak, ahol „előtte-utána” fotókat is találni az épületről.

Mesteremberként biztosan nem csekély kihívást jelent egy ilyen régi típusú, lepukkant házikó élhetővé tétele, de József vallja, mindenképp érdemes az Ormánságban házat venni rövidebb vagy állandó vidéki elvonulásra, újrakezdésre. Bár sokat kell rá költeni, de itt a felkapott helyekhez képest fillérekért lehet ingatlant vásárolni.

A felújítási munkálatokra egyébként igényelhető állami segítség is, a Népi Építészeti Program keretében: 20 millió forintig lehet pályázni a tésenfaihoz hasonló, helyi védelem alatt álló épületekre a Teleki László Alapítványnál.

És ha már a pénzügyeknél tartunk, van még egy dolog, ami jó, illetve hasznos tanácsként szolgálhat a jövőre nézve a szakemberek számára, végezzenek felújításokat akár egy eldugott kis falu szegletében vagy egy modern, újépítésű társasház legfelső emeletén: ez pedig a kártyaelfogadás. A boldogulás ugyanis ma már elképzelhetetlen az olyan vállalkozók – például akár mesteremberek – számára, akik nem haladnak a korral, nem veszik figyelembe a megmutatkozó ügyféligényeket – például a kártyás fizetés iránt – és nem vállnak maguk is termináltulajdonossá. A jó hír, hogy ezt nem csupán amiatt kell és érdemes megtenniük, mert kutatások szerint mostanra alapelvárás lett hazánkban a kártyaelfogadás, hanem mert ezzel a saját vállalkozásuknak is jót tesznek. Mondunk is rögtön 7 indokot, ami mindezt bizonyítja:

1.: A kártyaelfogadás többet hoz a konyhára, mint amennyibe kerül.                            

2.: Kártyával is kaphatsz borravalót!                                                                                 

3.: Az emberek szívesen fizetnének kártyával, akkor is, ha nem is beszélnek róla.

4.: A kártyaelfogadás ma már alap!                                                                       

5.: Kártyával az élet gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb.                            

6.: A kártyaelfogadással népszerűbb lehet a vállalkozásod másokénál!

7.: A terminál a barátod, aki eddig bevezette, megszerette!

Ha kis- és középvállalkozásod van, de még nem vagy bankkártya-elfogadó, az elinduláshoz hasznos segítséget találsz erre az oldalra kattintva!

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek