Minden szakma történetének vannak ikonikus pillanatai, nincs ez másként a személyi edzők és a testépítés esetében sem. De ki gondolná, hogy a világ első bodybuilding versenyének zsűrijében ott volt például az a Sir Arthur Conan Doyle is, akit – valószínűleg mindannyian – a Sherlock Holmes regények szerzőjeként ismerünk? Vagy hogy az első fitneszterem tulajdonosa fiatalkorában cukorfüggőségben szenvedett? Magyarországon pedig sokáig Szeged, nem pedig Budapest számított a bodybuilding központjának?

A világ első testépítő versenye

A világ első bodybuilding versenyét az az Eugen Sandow rendezte, akit a modern testépítés atyjának tartanak. Az eseményre a híres londoni Royal Albert Hallban került sor. A közönség soraiban több ezren foglaltak helyet, a háromtagú zsűrit pedig Sandow, a Sherlock Holmes regények szerzője, Sir Arthur Conan Doyle és Sir Charles Lawes szobrász alkotta. A győztesek egy arany, ezüst és bronz, Eugen Sandow-ról mintázott szobrot kaptak.

Képforrás: Wikipedia

Magyarország első testépítő versenye

Az első Magyar Testépítő Bajnokságot 1970-ben rendezték, és bár idővel Budapest lett a sportág fellegvára, eleinte Szeged számított a vidéki központnak. Itt alakult meg egyébként az ország első, hivatalosan is jegyzett bodybuilding terme, a Lakóterületi S.E. 1978. július 1-én.

Megnyitja kapuit az USA első fitneszklubja

Az Amerikai Egyesült Államok első fitneszklubját 1936-ban, az akkor mindössze 21 éves tréningmániás edző, Jack LaLanne nyitotta meg, akiről ebben a cikkünkben is írtunk. LaLanne nem csak testépítő és táplálkozási szakértő volt, hanem csontkovács, humorista és motivációs előadó is, emellett számos edzőgépet tervezett. Gyerekkorában cukorfüggőségben szenvedett, innen jutott el a fitnesz- és egészségmániáig, aminek élete végéig hódolt. Amerikaiak millióit ösztönözte rendszeres mozgásra és egészségtudatos táplálkozásra, fitneszműsora, a The Jack LaLanne Show 34 éven át volt műsoron. Jack LaLanne 96 éves korában hunyt el.

Az első női testépítő verseny

Az első profi női testépítő versenyt szintén az USA-ban rendezték, 1980-ban. A Ms. Olympia első győztese Rachel McLish volt, minden idők legsikeresebb testépítőnője pedig Iris Kyle, aki tíz alkalommal szerezte meg a Ms. Olympia címet.

Színre lép a Terminátor

A világ máig egyik legismertebb testépítője, Arnold Schwarzenegger 1965 és 1980 között hétszer nyerte el a Mr. Olympia és ötször a Mr. Universe címet. A legenda szerint arra is akadt példa, hogy szolgálati helyét otthagyva meglépett az osztrák hadsereg egyik laktanyájából, hogy részt vehessen az egyik megmérettetésen. És bár nyert, nemsokkal utána lebukott, így egy hétre rács mögé került. Hazájában nem csak színészként, hanem sportemberként is rendkívüli népszerűségre tett szert, a grazi sportcsarnokot is róla nevezték el.

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek