Tudtad, hogy ha a számítógéped energiatakarékos modell, akkor az átlagnál környezet- és emberbarátabb felhasználó vagy? Érdekel, mit tehetsz azért, hogy a munkahelyed a fenntarthatóságot szem előtt tartó irodává és egyúttal vállalkozássá váljon? Ha igen, olvass tovább, mert nagyon egyszerű és hasznos tippek következnek! 

Kezdd kicsiben! 

Csak újratölthető filcek, lakkozatlan ceruzák, vizes bázisú ragasztók és hibajavítók lapulnak a fiókodban? Talán nem is gondolnád, de ennyi is elegendő lenne ahhoz, hogy te is tegyél valamit a bolygóért. De kezdjük az alapokkal! Legközelebb, ha a céges rendszergazdával találkozol, ne felejtsd el megkérni, hogy egy meghatározott várakozási idő után minden egyes gépen állítsa be az automatikus alvó üzemmódot, hiszen rengeteg energiát spórolhatsz vele! Még jobb, ha külön fel is hívod a kollégáid figyelmét arra, hogy a feladataik végeztével a számítógépet és a monitort kapcsolják ki. Ugyanez vonatkozik a villanyra is a mosdókban és a konyhában, illetve azokban a helyiségekben, ahol kevesebbet tartózkodtok. Ragassz akár kézzel írt figyelmeztetőket „kapcsolj le!” felirattal, így kifelé menet senki nem feledkezik meg arról, hogy csak kattintania kell egyet a kapcsolókon ahhoz, hogy sokat tegyen a környezetéért. 

Mindig a konyhában a legjobb a buli! 

A konyhában is bevezethetsz egy merész újítást: ha nem betondzsungelben, hanem parkos területen dolgozol, kezdj el komposztálni! Rengeteg olyan, az irodai teakonyhákban keletkező hulladékot dobunk ki, amiből tökéletes talajjavító anyag lehetne. Gondolj csak a kávézaccra, a teafűre, egy kevés kenyérmaradékra, de akár a használt papírra is! Minden konyhai hulladék és kerti növényszármazék belekerülhet a gyűjtőedénybe, amit az irodai folyosókon, étkezőhelyiségekben és még a büfében is érdemes elhelyezni, aztán legalább kétnaponta üríteni. Ebbe csak akkor érdemes belevágnod, ha felelősségteljesen tudod követni a folyamatokat, hiszen a komposztot néhány havonta villával át is kell forgatni, hogy levegőzzön, de hidd el nekünk, hogy megéri a belefektetett energia! 

Megéheztél? 

Ha nálad is mindig van vászontáska vagy kenyeres zsák, és reggelente műanyag zacskó helyett ezekbe kéred a frissen sült zsemlét vagy croissant-t, nagyon jó úton jársz! És ha már ilyen jól haladsz, miért csak a reggeli étkezés során tennél így? Szerezz be üvegből, kerámiából készült edényeket vagy dobozokat, hogy ha elviteles kifőzde mellett jársz, abban vihesd magaddal az ebédedet vagy a vacsorádat. Sőt, ma már arra is lehetőség van, hogy egy szuper kezdeményezés, a Dobozközösség tagjává válj és korlátlan alkalommal használj tartós acéldobozokat. Ha így teszel, azért a szervezeted is hálás lesz: mindennap ugyanakkora, a korábbinál valószínűleg kisebb mennyiséget fogyasztasz majd, aminek a jótékony hatásait már heteken belül élvezheted. Azt mondod, nem tudsz dobozokkal egyensúlyozva közlekedni vagy szükség esetén megkapaszkodni a buszon? Segíthet egy, az ennivaló szállítására is való, mosható vászontáska, amit a válladra vehetsz! 

Látod már, hogy milyen egyszerű kicsiben elkezdeni a fenntarthatóbb, zöld életmódot és milyen nagy élmény aztán belegondolni, mennyit segítettél vele? Mi szívesen adunk hozzá további tippeket. Kattints és válogass kedvedre a ZöldZóna egyéb edukatív és izgalmas, a mikro-, illetve kis- és középvállalkozásoknak szóló fenntarthatósági cikkei között!

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek