Mindkettő másra jó és másért praktikus. Most elmagyarázzuk, mikor melyiket érdemes használnunk és miért.

A pénz része a mindennapjainknak. Szinte bárhova megyünk és bármit csinálunk, pénzre van szükségünk hozzá. Szerencsére elmúltak már azok az idők, amikor reggel indulás előtt végig kellett gondolnunk, mennyi pénzt tegyünk a pénztárcánkba, mert azzal behatároltuk az aznapi pénzköltési lehetőségeinket. Ma már elég, ha magunknál tartjuk a bankkártyánkat, vagy a telefonunkon belépünk a netbankunkba – a kártyás fizetés és az átutalás lehetőségei új dimenziókat nyitottak meg előttünk a pénzügyi szabadság és a spontán életstílus terén.

A bankkártyás fizetésben az a legjobb, hogy bármikor megvehetsz bármit, persze a személyes kereteid határain belül. Nem fordulhat elő, hogy ott kell hagynod egy váratlanul talált szép cipőt vagy egy akciós szobabiciklit, csak mert aznap reggel nem tettél elég pénzt a pénztárcádba. Ha most azt gondolod, hogy néha hasznosak tudnak lenni az ilyen korlátok, ez így van, de inkább az önuralmad legyen erős, mint a költési lehetőségeid gyengék.

Ha magánszemélytől vásárolsz, például használtan veszel autót vagy oldalkidobós fűnyíró traktort, az átutalás a legjobb barátod. Automatából pénzt kivenni, odavinni, leszámolni, se nem kényelmes, se nem elegáns, és egy komolyabb autó esetében sokáig is tarthat a különböző címletek ujjközi pörgetése. Arról nem beszélve, hogy milyen bonyodalmakat okozol magadnak, ha esetleg mégsem jön létre az üzlet! Átutalással azonban a folyamat egyszerű és kényelmes. Az eladó néhány másodpercen belül megkapja a vételárat, sőt, neki sem kell, hogy az első útja a bankba vezessen, hogy betegye a számlájára a tőled kapott nagyobb összeget.

Az átutalás kényelmes lehetőség családi vagy baráti körben is. Például egy közös vacsora vagy kerti parti végén mennyivel kényelmesebb és biztonságosabb átutalni a ránk eső részt annak, aki fizetett, mint készpénzt számolgatni az asztal sarkán és várni a visszajáróra.

Jártál már olyan üzletben, ahol bizonytalan fejcsóválással közölte veled az eladó, hogy nem tudsz kártyával fizetni? Emlékszel az érzésre, amikor rádöbbentél, hogy nem tudod megvenni a kiszemelt terméket mert nincs nálad elég készpénz? Na, egyre gondolunk!

És végül, de nem utolsó sorban a zsebtolvajokkal is kitolsz, ha nem találnak készpénzt a zsebedben vagy a táskádban, mert te mindent digitálisan fizetsz.

Kis-és középvállalkozásod van? De még nem vagy bankkártya-elfogadó? Az elinduláshoz hasznos segítséget találsz erre az oldalra kattintva!

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek