Bár remélhetőleg idén lassanként visszatér a megszokott kerékvágásba a világ, a koronavírus-járvány a szépségipart sem hagyta érintetlenül. Utánanéztünk, milyen kozmetikai szokások alakítják a trendeket 2021-ben. Íme minden, amit a maszknéról, a DIY-mozgalomról vagy éppen a skinimalizmusról tudni érdemes!

Skinimalizmus

Az angol szójáték valójában magyarul is tökéletesen lefesti, miről van szó: a túl sok smink és kozmetikum helyett az ápolt, egészséges bőr kerül a középpontba. Az otthonaikba zárt nők rájöttek ugyanis, hogy sokkal jobban járnak, ha fel- és bevállalják saját bőrüket, akármilyen legyen is az, és nem próbálják meg mesterséges eszközökkel másnak mutatni, mint amilyen. A skinimalizmus a természetességre helyezi a hangsúlyt, még ha az nem is tökéletes. Emellett leegyszerűsíti a szépségápolást, és igyekszik azokat a termékeket előtérbe helyezni, amelyek egyszerre több összetevőt tartalmaznak. A skinimalisták ugyanis minél kevesebb fiolát, tégelyt és tubust szeretnének tárolni a fürdőszobájukban.

Zero Impact

Szerencsére a környezettudatosságot nem szorította háttérbe a vírus, sőt! Ma már egyre több vásárló igényli nemcsak az újrahasznosítható, hanem az újratölthető, a biológiailag lebomló és a Zero Impact logóval – azaz a nullás ökológiai lábnyommal rendelkező – csomagolást is. A világjárvány miatt megtorpant a világ, és sokan elgondolkodtak a hirtelen javuló légszennyezettségi adatokat látva, hogy nem lenne-e érdemesebb nap, mint nap odafigyelni a környezetünkre? Akkor is például, amikor kozmetikai termékeket vásárolunk.

Csináld magad!

Do it yourself (DIY), azaz csináld magad! mozgalom szintén a koronavírus-járvány hatása. Újraéledt az a nagyanyáink korában teljesen megszokott gyakorlat, hogy a nők természetes, otthon fellelhető alapanyagok és eszközök segítségével ápolják arcukat, hajukat, bőrüket. Tömegek sajátítottak el arcjóga mozdulatokat YouTube-videók segítségével, míg mások a kiskertben található gyógynövények felhasználásával készítettek maguknak pakolást vagy különböző krémeket. Sokan jöttek rá az elmúlt hónapokban, mi mindenre jó egy kanál méz, egy kis kávézacc vagy egy pohár kefír. És aki rákapott ezekre a technikákra, ugyan miért ne folytatná a járvány után is?

Harc a maszkné ellen

A maszkné a maszk és az akné (pattanás) szavak kombinációja, a kötelező maszkviselés okozta pattanások és bőrirritáció kialakulását jelenti. Ha nincs a koronavírus, ezzel a problémával sem kellett volna szembesülniük a nőknek. Mivel azonban a szakértők egyelőre megtippelni sem tudják, mikor szabadulhatunk meg végleg az arcunkat és orrunkat eltakaró védőeszköztől, kénytelenek vagyunk hosszabb távon is berendezkedni a maszknékat kiküszöbölő arcápolási szokásokra. Bőrtípusunktól függően nem mindegy ugyanis, hogy milyen sminket használunk, de a bőrápolási és lemosási szokásokat is alapvetően befolyásolja a maszk.

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek