Legyen szó bármilyen ebről, ajánlatos 1-2 havonta ellátogatnunk vele a kutyakozmetikushoz, nemcsak azért, hogy szép legyen a szőre, hanem azért is, hogy kedvencünk sokáig egészséges maradjon. 

Bár a kutyakozmetika szó hallatán többségünknek biztosan mindössze annyi lebeg a szeme előtt, hogy ez egy olyan hely, ahol kedvencünket alaposan megfürdetik, szépen lenyírják szőrét, aztán finom illatfelhőbe burkolva csaholva fut a gazdájához a „tortúra” végeztével. Tévedés lenne azonban csupán ennyire gondolnunk. A kutyakozmetikus ugyanis nemcsak az állat szépségéről gondoskodik, hanem egyúttal az egészségéről is. A kutyakozmetikai kezelés persze egyéni, minden kutyánál más, attól függően, hogy milyen a szőrzete, mennyi idős, vagy például milyen az életmódja. Általában 1-2 havonta érdemes elvinnünk kedvencünket a kutyakozmetikushoz, de persze a legbiztosabb az, ha erről a szakembert is megkérdezzük, ő milyen gyakoriságot javasol. Addig is azonban, míg ezt megtesszük, eláruljuk, mi mindent csinál egy kutyakozmetikus, és miért fontos, hogy rendszeresen látogassa négylábú barátunk a kutyakozmetikát.

Szőrápolás

Bár sok gazdi rendszeresen megfürdeti a kutyáját, főleg, ha nagyokat sétál vele a szabad levegőn és a kutyusok bundájának kikefélése is sokak napi rutinjához hozzátartozik, de azért akadnak olyan állattartók is, akik sajnos nem teszik meg ezeket. Hogy ez miért baj? Egyrészt, mert az összecsomósodott, koszos szőrzet a kutyákat is zavarja, ahogyan minket, embereket is, ha például zsíros a hajunk, másrészt pedig, mert egy-egy szőrcsomó a fertőzések igazi melegágya lehet.

Fültisztítás

Bár sokan lehet, nem tudják, de a kutyáknak is rendszeresen tisztítani kell a füleit. Ráadásul nekik rendkívül érzékeny ez a testrészük, ezért, ha otthon próbálkozunk vele, akár könnyen fel is sérthetjük a hallójáratukat. Ezért legjobb, ha ezt szakemberre, vagyis a kutyakozmetikusra bízzuk, ahelyett, hogy otthon próbálkoznánk vele.

Mancs- és körömápolás

A kutyáknak is szükségük van „pedikűrre”. Jobb esetben naponta többször is sétálni visszük, de ha nem így van, mert például már idősebb és hamar kifárad, akkor mivel nem koptatja el kedvencünk a körmeit, előfordulhat, hogy az túl hosszúra nő és beszakad. Ha viszont ez megtörténik, akkor a négylábúra hosszú és lassú gyógyulási folyamat vár. Arról nem is beszélve, hogy a talppárnák közötti rész ápolásáról sem szabad megfeledkeznünk! Ha ugyanis itt túl hosszúra nő a szőr, akkor csakúgy, mint az eb bundájában, ebben is rengeteg kórokozó megtelepedhet. Kutyánk tappancsa biztosan ápolt és egészséges marad, ha elvisszük a kutyakozmetikushoz, hiszen egy jó szakember erre is ügyel!

Képforrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek